Op naar het warme Noorden!

Arequipa - Part II (vervolg)
Na mijn bezoekje aan het politiebureau zijn Kim & ik teruggegaan naar het hostel waar we eerder ook met Marleen waren geweest. De ochtend heb ik gebruikt om al mijn online inloggegevens te wijzigen (die stonden op mijn gestolen harde schijf). Ook heb ik toen voor het eerst met Jolanda geskypet, hartstikke leuk om haar buik van 6 maanden even te kunnen bewonderen! Verder niet veel gedaan behalve van de zon genoten. Daar zijn we woensdag nog even mee verder gegaan en ook hebben we een tour naar de Colca Canyon geboekt voor vrijdag en zaterdag.
Op donderdag ben ik naar het Santa Catalina klooster gegaan. Dit is een kleurrijke citadel midden in de stad, een mooie plek om fotootjes te schieten. De middag stond in het teken van een jacht op 3 dingen: een nieuwe harde schijf, een laptophoes en...... baileys ijs!! Op dit laatste hadden we ons al zitten verheugen sinds onze 1e keer in Arequipa en nu was het bijna onvindbaar :S Maar ons zoeken werd beloond en we hebben écht genoten joh! Vraag me af of dit in Nederland ook bestaat. Zou wel moeten! Harde schijf missie is die dag overigens niet geslaagd, laptophoes missie na lang zoeken gelukkig wel.
De nacht van donderdag op vrijdag was helaas vreselijk. We moesten sowieso om 2.30 opstaan voor de Colca Canyon tour, dat is natuurlijk belachelijk vroeg. Maar onze verplichte wissel naar een andere dorm, die bovenop de bar lag en mij een flutmatras bood, was de echte boosdoener. Hierdoor was het voor mij onmogelijk om te slapen, wat een lekker begin van een 2-daagse hike vormde :S

Colca Canyon
Op vrijdag werden we om 3.00 opgehaald en om 6.30 stopten we in Chivay voor ontbijt. Oh wat was het koud! Daar hadden we ons echt op verkeken zeg... Na het ontbijt reden we verder tot Cruz del Condor. Hier stopten we een klein uurtje om de condors te bewonderen die daar op de luchtstromen zweven. Wat een indrukwekkend grote vogels! Daarna reden we naar het startpunt van de wandeling van dag 1. Het grootste deel was gelukkig afdalen, de canyon in, maar er zaten ook wat pittige klim-stukjes in die een voorproefje waren van dag 2. Ik vond het echt een prachtige omgeving!! De lodge waar we overnachtten lag onderin de canyon. Het was simpel maar prima, het deed me erg aan Afrika denken met de rieten slaaphutjes en sanitairgebouwtjes. We hebben een snelle duik in het frisse zwembad genomen en daarna lekker warm aangekleed voor de koude avond. Iedereen ging vroeg naar bed want we zouden om 5.00 's ochtends aan een klim van 3 uur beginnen. Héérlijk geslapen gelukkig! Maar ondanks de goede nachtrust was het toch behoorlijk afzien tijdens de klim op dag 2. Het was Machu Picchu all over again, maar dan ruim 3x zo lang :S Toch vond ik het echt een uitdaging om te doen en kwam ik met een voldaan gevoel boven. Het was prachtig om de klim te starten in het donker terwijl daarna de zon op kwam en steeds verder de canyon verlichtte. Helaas heb ik weinig fotootjes gemaakt, daar had ik de puf niet voor :P
Rond 9.00 werden we beloond met een eenvoudig maar lekker ontbijtje in Cabanaconde. De rest van de dag zijn we via meerdere stops terug naar Arequipa gereden. We hebben een prachtige mirador bezocht met uitzicht op de terrassen van de canyon, een marktje, een héél hoog punt met uitzicht op diverse vulkanen en een veld vol met lama's. Rond 18.00 waren we moe maar voldaan terug in het hostel.

Arequipa - Part III
Zondag was het helaas time to say goodbye: Kim vertrok naar Lima en ik wilde (nog) niet mee die kant op. Ik moest eerst maar eens even tot rust komen, mijn to do list afwerken en een plan maken voor de komende weken. Dus maandag tot en met donderdag heb ik me bezig gehouden met lekker in de zon zitten, het schrijven van de blog, de fotoselectie, het online zetten van de blog (daar was engelengeduld voor nodig ivm trage wifi), het zoeken naar een betaalbare harde schijf, een back-up maken van mijn foto's en andere bestanden, het lezen in mijn reisgids en beslissingen maken over waar ik naartoe zou gaan.
De uitkomst is dat ik éérst Ecuador en Colombia wil bezoeken en daarna ga zien of ik daadwerkelijk mijn vlucht van Buenos Aires naar Amsterdam ga halen. Voor vertrek heb ik een retourticket gekocht omdat het héél veel goedkoper was dan een enkele reis. Ook verwachtte ik na het bezoek van Marleen richting Chili, Argentinië en Paraguay te gaan. Maar vanwege alle enthousiaste verhalen van medereizigers over Ecuador en Colombia trekken deze landen me momenteel veel meer. Ook omdat het klimaat er aantrekkelijker is dan de koude Zuid-Amerikaanse winter. In Cartagena (Colombia) zal ik waarschijnlijk ook Mario kunnen opzoeken (zie blog Panama). Het zou te gek zijn als hij me zijn stad kan laten zien, zodat ik behalve de toeristische kant misschien ook wat meer inzicht krijg in het leven daar. Bovendien kan ik dan weer mijn Spaans oefenen :)

Via Lima naar Máncora
Ik besloot dus om op vrijdag van Arequipa naar Lima te gaan met een 16 urige nachtbusrit. Best wel even spannend na de diefstal in de vorige bus, en bovendien reisde ik alleen, maar alles is gelukkig goed gegaan. In Lima had ik niet veel te zoeken, dus op zondagmiddag nam ik een 18 urige nachtbusrit naar Máncora. Dit is een kustplaatsje in het noorden van Peru waar Kim inmiddels lekker aan het feesten was en ook Mel (AUS, ken ik uit Nicaragua) was daar te vinden.
Mel zat voor een prikkie in een prachtige cabaña, dus via haar had ik hetzelfde gereserveerd. Wat was het fijn om even een paar nachten in een tweepersoonsbed te slapen! En een eigen badkamer te hebben! En een eigen terraszitje! En een eigen hangmat! :) Wat wil een mens nog meer?? Met Mel heb ik een paar strandwandelingen gemaakt en met Kim en Bregje heb ik nog genoten van een heerlijke pizza met mijn laatste pisco sour (is typisch Peruaans). Ook heb ik mezelf op een jurkje getrakteerd 'om van mijn laatste soles af te komen'. Goed excuus, dacht ik zo ;)

Cuenca, Ecuador
Op vrijdag zou ik naar Cuenca in Ecuador gaan met de bus. Eindelijk weer eens overdag reizen, dat leek me voor de verandering een goed idee. Helaas werd het een hele avontuurlijke reis omdat mijn bus plotseling niet bleek te rijden. Ik ben in een minivan naar het grensplaatsje Huyaquillas gegaan met een supervriendelijke Ecuadoriaanse familie. Daar aangekomen bleek ik met een taxi naar de immigracion te moeten om mijn stempels te krijgen. Vervolgens met de taxi terug naar Huyaquillas om een bus naar Cuenca te zoeken. Gelukkig was ik nét op tijd voor de bus van 15.00. Rond 20.00 was ik in Cuenca en nam ik een taxi naar mijn hostel, dat mijn bed had vergeven omdat ik 2 uur later was dan gemaild... Fijn is dat! Gelukkig zat er om de hoek een heel relaxed hostel waar ik snel kon inchecken en lekker een spiksplinternieuw bedje in kon duiken na deze vermoeiende dag. Groot voordeel van dit geïmproviseerde reisschema: ik heb de hele dag Spaans gepraat en kreeg meerdere complimenten over mijn skills :)
Zaterdag heb ik het historische centrum bewonderd en zondag een lui computerdagje gehouden. Ein-de-lijk is het gelukt om met Nicolette te skypen! Hartstikke leuk dat ook mijn nichtjes even konden video-bellen. Citaat Joline (bijna 3 jaar): “Kom je zo meteen nog een boekje lezen bij ons?”. Tja, met Skype lijk je soms erg dichtbij te zijn ;) 's Avonds ben ik uit eten geweest met Janna die ik 's middags in het park had ontmoet.

Baños
Op maandag ben ik via Riobamba naar het plaatsje Baños gereisd, dat vooral bekend staat vanwege de ligging in een prachtige vallei en haar thermale baden. Tijd voor ontspanning!! Hier heb ik Noémie (BEL) ontmoet die de volgende dag vertrok, maar die min of meer dezelfde reisplannen heeft, dus we spraken af om contact te houden en elkaar weer te ontmoeten ergens op de route.
Dinsdag ben ik naar het uitzichtpunt Bellavista gelopen, maar dit viel hartstikke tegen. Het weer zat ook niet echt mee. Toch heb ik me uiterst goed vermaakt met het fotograferen van natuur details, beetje spelen met m'n camera. Om 18.00 heb ik de thermale baden bezocht. Ook dit vond ik erg tegen vallen, maar het was interessant om met 100.000 locals en 10 toeristen (iedereen met badmuts) in hetzelfde troebele warme bad te zitten. Ook heb ik me 2x gewaagd aan het loeihete bad met tussendoor en achteraf een ijskoude douche. Daarna had ik het wel weer gezien... De rest van de avond heb ik doorgebracht in een supergoed Italiaans restaurant.
Woensdag stond in het teken van ONTSPANNEN :) Ik heb zowaar 2x een massage van een uur geboekt! (totale kosten $45) Ook heb ik Ronja (SWI) ontmoet met wie ik opnieuw naar de Italiaan ben geweest. Voor het eerst tijdens mijn reis zag ik risotto op de kaart en dat was een waar succes!

Latacunga
Donderdag regende het pijpenstelen en begon ik natgeregend aan mijn busreis naar Latacunga. Naast me zat de spraakzame 15-jarige Nico met wie ik lekker mijn Spaans kon oefenen. Na aankomst in het hostel heb ik een klein rondje door de stad gemaakt en genoten van het uitzicht vanaf het dakterras van het hostel. Prachtig! Ook kon ik vanaf daar meekijken in de danszaal van de sportschool en wat ik daar zag beviel me wel: een soort zumba les. Na navraag bleek ik voor $3 mee te kunnen doen én alle apparaten te mogen gebruiken. Dus zowel donderdag als vrijdag ben ik lekker fanatiek gaan sporten en dat voelde supergoed. Uiteraard werd ik de dagen daarna geconfronteerd met het fenomeen spierpijn, maar ach, dat hoort erbij.
Op zaterdag ben ik via Zumbahua (bus) naar Quilotoa (pick-up) gegaan om het turquoise kratermeer te bewonderen. Werkelijk waar prachtig! Maar vanwege tijdgebrek, luiheid en een keiharde wind ben ik als een echte Japanner na het schieten van de plaatjes weer teruggekeerd. In het hostel kwam ik Noémie tegen met Peter (HON). We spraken af om zondag samen naar Quito te gaan.
Eigenlijk was het mijn plan om vanuit Latacunga ook nog NP Cotopaxi te bezoeken, maar daar had ik simpelweg de energie niet meer voor. Dit letterlijke hoogtepunt heb ik daarom overgeslagen... Ik heb de perfect gevormde vulkaan wel meerdere malen van een afstand kunnen bewonderen en dat is eigenlijk wel even voldoende. Het klinkt stom, maar eigenlijk heb ik een vakantie nodig van het reizen. Het begint me een beetje op te breken om steeds maar onderweg te zijn en mijn tassen in te pakken. Het zou heel goed zijn om even 2 of 3 weken op 1 plek te blijven. Dit staat dan ook op mijn programma voor Colombia. Nog even doorzetten dus :)

Quito
De busreis naar Quito was slechts 2 uur. Mijn hostel lag in de Old Town, maar Noémie en Peter gingen naar de New Town. We splitsten dus op en met Noémie sprak ik af om dinsdag naar Mindo te gaan. Mijn hostel was prima en bood een fantastisch uitzicht over de stad. 's Avonds kwam ik daar Holger (DUI) tegen die ik in Latacunga kort had ontmoet. Samen hebben we maandag een stadswandeling gemaakt door de Old Town. We waren allebei zeer positief verrast door de schoonheid van Quito! De meeste hoofdsteden zijn meer een noodzakelijk kwaad dan echt aantrekkelijk, maar in dit geval vermaakten we ons prima. 's Avonds hebben we de wandeling nog dunnetjes over gedaan om de stad by night te bewonderen.

Mindo
Dinsdag om 16.00 zouden we de bus nemen naar Mindo (Noémie was al in de ochtend die kant op gegaan). Helaas was Holger niet op tijd voor onze taxi-afspraak, dus vertrok ik alleen richting het busstation in het noorden van de stad. Gelukkig zat het verkeer mee zodat ik ruim op tijd was en ook Holger de bus nog heeft kunnen halen. In Mindo wachtte Noémie ons op en nam ze ons mee naar de prachtige Armonia Cabañas. Deze liggen net buiten het dorpje in een orchideeëntuin waar voortdurend vele kolobri's en andere vogels te vinden zijn. Werkelijk waar prachtig! Met zijn drietjes zijn we uit eten geweest en hebben we een plan gemaakt voor woensdag.
Van 6.00 tot 10.00 hebben we een birdwatchingtour gedaan met privégids Javier: Mindo staat bekend om haar 400 vogelsoorten en 250 vlindersoorten. Het was moeilijk om de snelle vogels op foto vast te leggen. (De foto's die via de professionele verrekijker zijn gemaakt komen via via nog mijn kant op, maar zijn dus niet op deze blog te vinden).
Daarna zijn we gaan ziplinen (ja, alwéér ja! Het is gewoon hartstikke leuk én spotgoedkoop hihi). Het ontbijt dat we die morgen gemist hadden werd om 12.00 alsnog verzorgd door de eigenaresse van de cabañas, wat een luxe! Daarna hebben we genoten van de must-taste brownie die hier in Mindo te krijgen is. Holger is 's middags teruggegaan naar Quito, maar Noémie en ik blijven nog lekker genieten tot vrijdag. We hebben 's avonds genoten van een groenterijke maaltijd (is hier soms lastig te vinden) voordat we op tijd in ons bedje doken.
Vandaag houden we allebei een rommeldagje waarop we aan onze praktische to-do-list werken. Zie hier het resultaat :) Morgen gaan we naar Otavalo om daar de beroemde zaterdagmarkt te bezoeken. Zondag willen we dan de grens naar Colombia oversteken. Spannend, maar vooral superleuk!! En hartstikke fijn dat we met zijn tweetjes zijn :)

Tot slot, wederom bedankt voor het volgen van mijn blog! Ik weet dat de verhalen uitgebreid zijn, maar ze functioneren dan ook als een soort dagboek voor mezelf. Mijn old school geschreven dagboek wil namelijk lang niet altijd zo vlotten :S
Hartstikke leuk als je een reactie plaatst, dan weet ik zo'n beetje wie er meeleest :) Geniet van het zomerweer in Nederland, een groot deel van de tijd heb ik hier slechter weer dan jullie... Hopelijk vinden we in Colombia de zon weer terug!